
Kolba stożkowa jest na szeroką skalę wykorzystywana w laboratoriach różnego typu, w także w szpitalach i innych punktach medycznych. Czym jest ten przedmiot? Do czego może być używany? Czym się wyróżnia?
Kolba stożkowa
Jest to naczynie wykonane ze szkła, z którego korzysta się w laboratoriach różnego typu. Nazywana jest także kolbą Erlenmeyera (potocznie znana jest jako erlenmajerka). Przyjmuje kształt stożka z płaskim dnem, natomiast jej szyjka może być wąska lub szeroka. Sporą wygodę zapewni kolba stożkowa (https://danlab.pl/nasze-produkty/szklo-laboratoryjne-i-drobny-asortyment-laboratoryjny/kolby/kolby-sto%C5%BCkowe/) ze szklaną rączką, która pozwoli przenosić naczynie i ochroni nas przed gorącymi cieczami.
Zastosowanie kolby stożkowej
Naczynie tego typu jest używane jako uniwersalny laboratoryjny sprzęt. Służyć może głównie do miareczkowania, przechowywania substancji, ogrzewania, czy też w mikrobiologii do przechowywania kultur bakterii. Miareczkowanie polega na tym, że do kolby wkraplana zostaje ciecz, co pozwala obserwować zmiany w przypadku zabarwienia roztworu. Do przechowywania różnych substancji wykorzystuje się najczęściej korby posiadające szlifowany korek oraz wykonane z grubszego szkła. W cienkich kolbach dochodzi natomiast do ogrzewania roztworów wodnych, wykorzystując palnik gazowy na płycie grzejnej. Kolby wykorzystywane w mikrobiologii są wykonane zazwyczaj z tworzywa sztucznego, ponadto posiadają szczelne zamknięcie. To pozwala zwiększyć wymianę gazową w procesie wytrząsania i inkubacji.