Opublikowano

Czym są alkoholomierze?

chemia

Alkoholomierze to specjalistyczne urządzenia, które stanowią niezbędne wyposażenie do wytwarzania wysokoprocentowych napojów w warunkach domowych. Areometr jest urządzeniem, które może przypominać klasyczny termometr, ale służy do odmierzania ilości alkoholu znajdującego się w danej cieczy. Przeznaczony jest do pomiaru ułamkowego % objętościowego wodnych roztworów alkoholu. Poprawne oznaczenie wyniku należy sprawdzić przy odczycie dolnym. Odczyt powinien być wykonywany w temperaturze adekwatnej do temperatury odniesienia 20°C, a także w zakresie podziałki areometrycznej. Aby uzyskać miarodajne wyniki, należy przestrzegać podstawowych zasad jego poprawnego użytkowania. W przeciwnym razie wyniki są niemiarodajne.

Jak poprawnie używać alkoholomierza?

alkoholomierzWbrew pozorom obsługa alkoholomierza jest bardzo prosta i intuicyjna. Dzięki niemu można mierzyć ilość procentów w danym nastawie. Warto zaznaczyć, że urządzenie sprawdza się do pomiaru alkoholu w czystych roztworach, czyli takich, w których nie znajduje się cukier. W związku z tym pomiar nie jest wiarygodny w przypadku wina, ponieważ cukier zaburzy pomiar, nie gwarantując miarodajnego efektu. Warto także omówić użytkowanie aerometru w nastawie o temperaturze, która nie przekracza 20 stopni Celsjusza, ponieważ cieplejsze ciecze mogą mieć negatywny wpływ na wynik pomiaru. Podczas produkcji alkoholu wysokoprocentowego istotne znaczenie mają precyzyjne dane otrzymane z pomiaru, dlatego należy bezwzględnie przestrzegać omówionych zasad. Profesjonalne alkoholomierze można kupić w DanLab przez internet z dostawą do domu.