Opublikowano

Zalety blatów z żywicy

Blaty z żywicy epoksydowej znalazły zastosowanie nie tylko w aranżacjach kuchennych, ale także w pomieszczeniach specjalnych, np. laboratoriach. Ten rodzaj blatów wyróżnia się wysoką odpornością na działanie środków chemicznych. oraz wody. Niewątpliwie, blaty z żywicy posiadają wiele zalet. Z tego powodu często zastępują one blaty granitowe lub blat dębowy.

Czy blat kuchenny z żywicy jest lepszy niż blaty granitowe bądź drewniane?


Nie ulega wątpliwości, że żywica epoksydowa to często eksploatowane tworzywo sztuczne, które posiada wiele zalet. Jako rodzaj żywic syntetycznych złożona jest z polifenoli, poliglikoli i epichlohydryny.

Zatem po utwierdzeniu żywica jest bardzo nierozpuszczalna i nietopliwa, przez co blaty kuchenne wytworzone z tego materiału są odporne na działanie czynników zewnętrznych. Mimo że blaty granitowe i drewniane również są odporne i mają wiele zalet, często są dużo droższe. Warto jednak stosować blaty z żywicy, które są tak samo twarde, jak blat kamienny.

Trwałość, odporność oraz inne zalety blatów z żywicy


Należy zaznaczyć, że żywica jest tworzywem charakteryzującym się monolityczną i gładką strukturę. Ponadto w strukturach tych nie są widoczne żadne łączenie, rozwarstwienia czy pęcznienia. Dlatego też wszystkie blaty wytworzone z żywicy mają dużą odporność na wysokie temperatury, jak i wysoką odporność chemiczną.